1903 - 1930

Bygger på stolte traditioner

LYFA blev grundlagt i 1903 og hed oprindeligt Kjøbenhavns Lampe- og Ly sekrone fa brik - med KLLF i sin korte form. I starten af 1930’erne fik LYFA sit nuværende navn ved at tage LY fra ‘Lysekrone’ og FA fra ‘-fabrik’ som en hyldest til grundstenene i virksomheden og hvordan det hele startede.

1930

Det ikoniske solskib

LYFA var kendt for deres brug af solskibet i det gamle logo, som i en lang årrække var et varetegn. Solskibet er et ældgammelt, nordisk symbol og helleristning, der stammer helt tilbage fra den tidlige bronzealder – valgt som en metafor til at symbolisere, at LYFA bringer lyset ind i de danske hjem.

Det nye LYFA-logo hylder det gamle logo ved at genbruge det lysende sol bag skibet på en moderne og stringent måde. Solskibet symboliserer solens kredsløb hen over himlen og når solen skinner ned på LYFA, så opstår der mørke skygger, som danner omkredsen af de fire bogstaver.

Lyspunkter i tilværelsen

Siden 1903 har en af de grundlæggende principper i LYFA været at skabe belysning til alle lejligheder og være ’Lyspunkter i tilværelsen’. Gennem årene har omdrejningspunktet for hele virksomheden været at producere det gode lys i alle dets former og facetter. Vi kalder det i dag ' Lighscapes ', men formålet og de fundamentale principper er forblevet de samme. LYFA udforsker innovative belysningsdesigns, som bygger videre på stolte traditioner inden for dansk design.

1930 - 1950

Moderne belysning og prominente designere

LYFA har siden 1930’erne vundet en lang række internationale designpriser for deres spektakulære lamper så som guldmedalje ved Verdensudstillingen i 1929 i Barcelona og igen i 1935 til Verdensudstillingen i Bruxelles for RA-pendlen. LYFA fik cementeret deres navn uden for landets grænser og blev kendte for at producere højkvalitets belysning, som brugte nye teknologier og materialer. Op gennem 1940’erne var LYFA blevet en vigtig og betydningsfuld producent, der arbejdede sammen med prominente danske arkitekter og designere så som Piet Hein, Finn Juhl og Bent Karlby.

Bent Karlby er i dag anset som en af Danmarks mest produktive og alsidige belysningsdesignere i det forgangne århundrede. Han startede sit samarbejde med LYFA tilbage i 1940’erne. Et partnerskab der kom til at vare mere end fire årtier. Bent Karlby er kendt for sit arbejde med det bløde lys, organiske former og velkendte kighuller i lampeskærmen. Gennem sin karriere udforskede Bent Karlby også de rene, geometriske former som for eksempel keglen og cylinderen i sammenspil med karakterfyldte farver. Blandt hans mest kendte designs er PEANUT, Kina, Japan, MOSAIK, NINOTCHKA, Barcelona og PAN-pendlerne, ERGO-bordlampen samt Påfugl, Kvadrille, PAN og GOTHIC -væglamperne, som alle i dag er ikoniske lampeklassikere, der viser Bent Karlbys evne til at udvikle og udforske lyset i alle dets farver og former.

1950 - 1960

Det rigtige lys med LYFA

LYFA har siden 1903 været kendt for deres høje ekspertise og brede vifte af belysningskategorier – hvilket fremgår af deres 'Handbook of Lighting'. LYFA mestrede dekorativ og industriel, stor- og lilleskala samt indendørs og udendørs belysning. Slogans som 'Belysning til alle lejligheder', 'Lamper til det moderne hjem' og 'Få det rigtige lys med LYFA' var udtalelser, der understregede LYFAs mangfoldige kollektion, moderne tankegang og håndværk. Inde i Handbook of Lighting fra 1956 kan NINOTCHKA pendlen ses sammen med produktspecifikationer og yderligere designs i Ninotchka serien.

1960 - 1970

DIVAN 2 - Tivoli-pendlen

I 1962 løftede Simon P. Henningsen sløret for en ny pendel designet til den berømte Divan 2 restaurant – en yderst unik og spektakulær pendel, der senere blev tildelt flere danske og internationale priser. DIVAN 2 blev sat i produktion af LYFA og i årene fremover udvidede Simon P. Henningsen sit samarbejde med LYFA og fortsatte med at udforske teatralsk lys og farvernes virkninger. Simon P. Henningsens arbejde er i dag præget af en markant geometrisk æstetik og hans brug af glitrende overflader – og DIVAN 2 står som hans mesterværk.

1970-1980

Farverige 1970'ere

I løbet af 1970'erne, hvor popkunst var trending, begyndte LYFA at udforske nye former, materialer og farver. De tidlige udgaver af PAN- væglamperne havde farverig inderside, og de første ERGO- lamper kom i flotte farver som knald orange og en levende grøn lavet af plastik. Materialerne og farverne er tro mod 1970'ernes rumalderinspiration og tidsånden omkring dette årti inden for dansk design.

PAN væglamper med farverig inderside
ERGO bordlampe med knaldgrønt plastskærm og fod af valnød

LYFA-parken

Uden for den lille danske by, Måløv, havde LYFA sit hovedsæde i næsten fire årtier. I 1950'erne havde LYFA et uofficielt jernbanestoppested med navnet 'LYFA trinbrættet', da det hovedsageligt kørte for de ansatte på LYFA. Frem til 1979 standsede toget om morgenen og eftermiddagen på arbejdsdage. Stoppet står stadig, men det er ikke længere i brug. I dag hedder området omkring de oprindelige LYFA-bygninger 'The LYFA Park', og de fem store bygninger rummer forskellige brands og co-working spaces.

1980 - 1998

Slutningen på en æra

I slutningen af ​​1970'erne fusionerede LYFA med en anden dansk belysningsvirksomhed ved navn Fog & Mørup. Få år efter blev Lyfa-Fog & Mørup overtaget af en anden stor belysningsproducent, Lyskær, og mærket Fog & Mørup blev opgivet. Lyskær-Lyfa fortsatte med at producere lysdesign under LYFA-mærket indtil 1991, hvor Lyskaer-Lyfa blev indlemmet i Horn Belysning. Horn Belysning holdt Lyskær-Lyfa-mærket aktivt indtil 1998, hvor skiftet til en af ​​Danmarks ældste belysningsvirksomheder endelig blev slået fra.

2020

Relancering

Efter at have været nedlagt i mere end tyve år ser LYFA igen dagens lys.

LYFA er en passion for de tidløse designs, deres betydningsfulde historie og stolte traditioner indenfor håndværk og det gode lys. De relancerede varer er et kurateret udvalg af ni ikoniske produktfamilier på tværs af fire kategorier og spænder fra 1946 til 1978 - valgt med stor respekt for det originale designsprog, høje detaljeringsgrad og materialevalg. Nøgletræk for hele kollektionen er det raffinerede, skulpturelle udseende og evnen til at skabe en atmosfære og bringe liv til et rum.

2020-kollektionen blev lanceret på 3daysofdesign på Kolonien, Refshaleøen.
Genoplev verdenspremieren